Hvit saus: Bechamelsaus med cashewnøtter

Vegansk, glutenfri og melkefri hvit saus, bechamelsaus med cashewnøtter.

En god bechamelsaus, eller hvit saus på godt norsk, er basisen for en rekke retter, mange av de beste koserettene inneholder hvit saus. Lasagne, pastagrateng, moussaka, plukkfisk, fiskegrateng (eller skinkegrateng eller pølsegrateng…), potetstuing, gratinert blomkål….  Med en deilig og kremete bechamelsaus på det gluten- og melkefrie repertoaret er det mulighet for mange gode middager! Denne fyldige sausen er basert på cashewnøtter (og jeg beklager, men nøtteallergikere må rett og slett finne en annen oppskrift). Den er god nok til å spises rett fra kjelen synes jeg, og cashewnøttene får en smak som ligner veldig på kokt melk, så smaksmessig er ikke denne sausen så langt unna en klassisk hvit saus. Om du krydrer med pepper, dill og gressløk, passer sausen supert til røkt kolje eller en potetstuing (Kok små gode poteter, skrell dem og del i terninger og varm dem i bechamelsausen.) Ellers krydrer jeg som oftest sausen med nyrevet muskatnøtt.

Cashewbechamel

Uten gluten, hvete,melk, soya, egg, mais…Vegansk. Inneholder nøtter

 • 100 g rå cashewnøtter (dvs. hvite, uristede nøtter)
 • 5 dl kokende vann
 • 1/2 ts salt, jeg foretrekker Herbamare urtesalt
 • 1/4 ts malt hvit pepper
 • 1/2 ts sennepspulver (kan sløyfes, men gir god smak)
 • 2 ts buljongpulver (glutenfri, gjærfri, uten smaksforsterker. Jeg bruker Naturata gjærfri buljong)
 • 1/2 dl hvitt rismel
 • 1,5 dl kaldt vann
 • 2 ss melkefri margarin
 • muskatnøtt

Ha cashewnøttene i en blender/hurtigmikser og kjør til nøttene er et fint pulver. Hell over kokende vann og kjør til de får en fyldig fløtekonsistens. Sausen blir absolutt best med kokende vann, om du forsøker med kaldt vann kan jeg ikke love at nøttene blir helt blendet, da kan sausen få biter av nøtter. Ha i rismel, buljongpulver, sennepspulver og pepper, og kjør til sausen er glatt og fyldig. Smelt 2 ss melkefri margarin i en kjele, og hell sauseblandingen oppi. Ikke bruk altfor sterk varme, og rør med en spiralvisp. (En slik visp som på tegningen øverst i tittelfeltet på bloggen min. Runde visper kommer ikke inn i hjørnene på kjelen, og sausen legger seg ved)

Hell de siste 1,5 dl med vann i mikseren og kjør for å få løs alle rester fra mikseren, hell dette i kjelen. Kok sausen opp under omrøring. Kok igjennom i et par minutter, smak til med salt og muskat eller evt urter. Hvit saus med for lite salt og pepper er slappe greier, så smak godt til. Nå har du basisen for en deilig og varmende grateng eller ovnsrett.
Prøv for eksempel denne lasagneoppskriften!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Hvit saus: Bechamelsaus med cashewnøtter

 1. Jeg bare elsker comfort food, Kristin. Vi hadde en diskusjon om det i heimen i går faktisk, hvor jeg prøvde å forklare hva comfort food var (for meg) og kom til den konklusjonen at det var varm mat og nærende mat (inneholder sannsynligvis noe fett og protein). Mannen min mente/lurte derimot på om det var «grøtete mat»….hmm…men også trøstemat – og der er jeg 100% enig! 😀

 2. I dag fikk jeg veldig lyst på gratinert blomkål! Hvordan lager du det – bruker du noe «ost» på toppen, eller blir det litt farge med denne sausen?

 3. Vi har nøttealergikere i familien. Kan denne hvite sausen lages uten nøtter? Gjør kanskje ikke så mye om den ikke er «like» god.
  Mvh Grete Bolstad

  1. Hei, denne kan egentlig ikke lages uten nøttene, for det er nøttefløten som gjør at det blir en fyldig hvit saus. Imidlertid kan du bruke glutenfri havremelk eller annen plantemelk som tåles, og lage sausen med det isteden.
   Hilsen Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *