Glutenfrie «polarbrød» med havre

polarbrod3_web

Dette er et forsøk på å lage noe som minner om polarbrød. De smaker sikkert ikke helt likt, men de er veldig gode, og vel verdt å bake for å skape variasjon til frokost og matpakke.

Glutenfrie Polarbrød med havre

Vått:

 • 5 dl rismelk
 • 60 ml/1/4 kopp smeltet eller flytende melkefri margarin (eller olje)
 • 2 ss rismaltsirup eller 1 ss lønnesukker. Eller bruk honning.
 • 5 dråper stevia
 • 3 ss malte chiafrø*
 •  1 pose tørrgjær

Tørt:

 • 1/2 kopp/1,2 dl hirseflak eller bokhvetemel
 • 2,5 dl havremel, eller bruk halvparten hele havregryn
 • 3 dl brunrismel
 • 2 dl hvitrismel
 • 1 dl tapioka
 • 1,5 ts salt
 • 2,5 ts xanthan
 • 1/2 ts kalsiumpulver**
 • 1 ss pofiber

Bland det våte i en liten kjele, varm opp til lunkent, og la det svelle. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Bruk deigkrok i mikseren. Ha deretter i det våte fra kjelen. Kjør til du får en løs og smidig deig, som er klebrig, men hverken våt eller hard. Juster evt væskemengden. Bak ut til runde brød eller ruter.

polarbrod4_web

Runde brød: Strø rismel på en bakematte og klapp ut ca halve deigen til en leiv på ca 1,5 cm tykkelse. Bruk en stor kopp eller lignende til å stikke ut runde brød. Dypp kanten på koppen i rismel så ikke deigen fester seg for mye. Løft brødene over på et stekebrett med bakepapir. Lag dumper i deigen med fingertuppene. Gjør det samme med resten av deigen. Samle avskjæret og klapp ut igjen. Eller lag rundstykker av de siste deigrestene, det er enklere.

polarbrod1_web

Ruter: Strø hvitt rismel på et ark bakepapir og klapp ut deigen til et rektangel som skjæres i avlange ruter. Lag dumper i deigen med fingertuppene. Løft gjerne bitene litt fra hverandre før steking så får de bedre skorpe.

Sprut med vann. Heves dekket med rent kjøkkenhåndkle,  med undervarme fra ovn eller varmekabler. Trenger ca 1/2 time hevetid, men det kommer jo litt an på hvor varmt det er der brødene hever. Sprut med mer vann.

Runde brød ( 2 stekebrett) stekes på 180 grader varmluft, begge brettene samtidig. Bytt plass på brettene etter ca 15 minutter. Steketid ca 25 minutter.

Ruter (1 stekebrett) stekes på 210 grader i 25 minutter.

polarbrod2_web

Avkjøles på rist. Om du vil at polarbrødene skal ha myk skorpe, kan de dusjes med vann når de kommer ut av ovnen, og dekkes med et rent kjøkkenhåndkle. Frys de som ikke skal brukes i løpet av et døgn.

 

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser.

*Om du ikke har chiafrø kan du bruke 1 ss fiberhusk og 2 ss malte linfrø isteden, men da må væskemengden økes med ca 1 dl.

** Fordi vi ikke drikker melk og spiser melkeprodukter, har jeg ofte litt kalsiumpulver oppi bakst som barna skal spise. Kjøpes her.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Glutenfrie «polarbrød» med havre

 1. Hei. Hvordan er holdbarheten på disse etter at de kommer opp av fryseren? Jeg tenker f.eks. på nistepakker for en uke i fjellet.

  1. Hei, de er ikke holdbare i en uke, om det er det du lurte på. Jeg tiner all gjærbakst som har vært fryst på 100 grader i stekeovn, da blir det best konsistens synes jeg. Men det går bra å tine i romtemperatur også. Jeg ville spist dem samme dag som de blir tint. Til lengre hytteturer på fjellet vil jeg anbefale å lage stekepannebrød eller takkebrød med havre underveis på turen, du kan blande alt det tørre i en plastpose og ta med på tur, og tilsette det våte før baking. http://kristinkoker.com/2013/04/14/stekepannebrod/ http://kristinkoker.com/2015/03/25/takkebrod-med-havre/

 2. Hei! Jeg laget disse i går, men de hevet nesten ikke, og ble veldig tette. Jeg hadde ikke nok rismel så jeg brukte ca 1,5 dl maismel for å fylle opp. Kjørte det i kjøkkenmaskin. Jeg hevet dem i ovn på 40-50 grader (var det for mye?). Hva kan være problemet? Hvor lenge kjører du det i kjøkkenmaskin og på hvilken hastighet? 🙂

  1. Hei, det var synd. Muligens har gjæren blitt litt for varm, og at de derfor ikke har hevet ordentlig. Og så kan det også være slik at dersom du erstatter noe av melet i oppskriften med et annet mel, så må væskemengden justeres litt. Jeg tipper at du burde ha hatt i litt ekstra væske dersom deigen var litt tett/hard. Hvor lenge eller hvor fort du kjører deigen i kjøkkenmaskinen har ikke så voldsomt stor betydning, etter hva jeg har erfart selv.

   1. Ja det kan være alle de tingene, jeg er ikke så vant til å bake glutenfritt enda. Deigen ble ikke hard, men samlet seg og var nesten ikke klebrig. Den skulle kanskje vært klebrig som f.eks havrebrødet? (det fikk jeg godt til).

 3. Må man ha pofiber i,dette har jeg ikke hjemme? Kan jeg lage disse på kvelden for å spises neste dag eller blir de tørre under natten?

  1. Det går veldig fint å bake dem kvelden før, de blir ikke tørre over natten. Å bake uten pofiber gjør dem litt mindre fiberrike, og kan gjøre deigen litt mer klebrig å jobbe med, men brødene blir gode allikevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *