Gari!

gari_web

Gari! Et fantastisk, men lite kjent produkt. Kalles også farofa. Kjøpes i etniske matbutikker. Et grovt mel av kassava eller maniok, samme som tapiokastivelse lages av. Kassava/maniok er en rotfrukt som ser litt ut som søtpotet. Den er ikke så lett fordøyelig i naturlig form, og må forbehandles. Derfor blir den revet, fermentert,og tørket til dette sprø melet som ligner på strøbrød eller grovt maismel. Fordi det er behandlet på denne måten har det en lett syrlig smak. Perfekt som topping på lasagne, grateng eller pastaform, eller som strømel til fiskepinner eller lignende. Når jeg bruker det som topping, strør jeg gari på, deretter litt urtesalt, og så ringler jeg litt olivenolje på toppen. Så stekes lasagnen eller gratengen i ovnen. Kan også helt fint brukes som strøbrød i f.eks kjøttkaker og lignende.  Anbefales! Les mer her og her. I Brasil lager de en siderett med pannestekt farofa, som brukes som tilbehør til blant annet deres nasjonalrett feijoada. De bruker farofa omtrent som italienerne bruker parmesan, dvs som smaksforsterker på maten, lages enkelt ved å riste 225 g gari i tørr stekepanne til den er gyllen, og røre inn ca 4 ts olje eller smør, smak til med salt og pepper. Klikk her for å få en mer fancy oppskrift med løk, oliven og egg.

I Afrika serveres gari fufu, som er en fast stappe, som tilbehør til stuinger e.l. I en bok jeg har, «Ingredients» av Sophie Grigson, sier hun at hun ikke likte fufu (som kan lages av mange ulike ting) før hun smakte gari fufu, og at gari fufu «has real flavour, lightly sharp, even cheesy, and extremely good». Afrikansk potetmospulver, på en måte 🙂

Dette er jo fermentert kassavamel, og syrligheten eller den lille osteaktige smaken kommer nok fra fermenteringen.

Glimrende ingrediens synes jeg, naturlig glutenfri og «grain free».

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Gari!

    1. Tja, smaker litt som strøbrød synes jeg. Har forsøkt å bruke gari som del av melmengden i brød, og det funker greit, men brødet får en litt løsere tekstur. Lett syrlig smak. Grøt har jeg ikke smakt, men det brukes til å lage fufu, se over, jeg har lagt inn mer info.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *