Gode boller! Søt gjærdeig uten melk og gluten

Gode boller uten melk og gluten

Glutenfri gjærbakst er ikke bare bare, og luftige og gode boller som holder seg myke og saftige i mer enn fem minutter er den hellige gral…..

Tidligere, da jeg bakte med hvetemel, var jeg supergod til å bake både boller og store fluffy kringler. Det å skulle gjøre dette uten hverken gluten, hvete eller melk gjør at det blir en øvelse for de viderekomne for å si det sånn, men det er fullt mulig å få til et godt resultat, selv om kringlene jeg baker nå er mye mindre enn de jeg bakte tidligere.

Det med å ha lang holdbarhet pleier forsåvidt ikke å være noe problem, for disse forsvinner så fort at det knapt er et problem. De holder seg myke lenger enn bakst med mye maisstivelse ihvertfall.
Barnas venner har spist boller og kanelsnurrer her mange ganger og ingen har klaget på at de er glutenfri, det tror jeg ikke de har merket.

Denne deigen er en fin grunndeig til søt gjærbakst, og kan bakes ut som kanelsnurrer, boller med eller uten rosiner, skolebrød, julekakeboller med rosiner og sukat, og kringle.

Gode boller!

Uten hvete, gluten, melk, mais, soya….

Tørt:
 • 150 g/ 1 kopp/2,4 dl hvitt rismel
 • 180 g/ 1 kopp/2,4 dl brunt rismel
 • 65 g/ 1/2 kopp/1,2 dl tapioka
 • 85 g/ 1/2 kopp/1,2 dl potetmel
 • 65-70 g/ 1/2 kopp/1,2 dl søtrismel (kan byttes med maisstivelse)
 • 3 ss pofiber eller 1,5 ss kokosmel (kan sløyfes om du ikke har noen av dem)
 • 3 ts xanthan
 • 1,5 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts kardemomme
 • 1/2 kopp/ 1,2 dl sukker (du kan bruke valgfri søtning isteden, og oppskriften fungerer bra med mindre mengde søtt også)
Vått:
 • 5 dl melk som tåles, jeg liker best mandelmelk
 • 20-30 dråper stevia, valgfritt. Sløyfes om du ikke har eller ikke liker.
 • 2 egg
 • 1 ss fiberhusk
 • 1 pose tørrgjær (bruk fersk om du liker det bedre)
 • 100 g myk melkefri margarin, romtemperert.

NB! Rismelet i denne oppskriften bør være finmalt. Biogan glutenfritt brunrismel, Doves farm rismel (blanding av brunt og hvitt rismel) Bauckhof brunrismel kombinert med asiatisk hvitt rismel fra Asiabutikk går fint. Grovmalt hvitt rismel kan ikke brukes. Det brune rismelet kan byttes med lyst hirsemel eller med durra/sorghummel. 

Bland det tørre i mikserbollen. Ha mandelmelk, stevia, fiberhusk og gjær i en kjele, og varm forsiktig til det er lunkent, rør godt. La svelle i noen minutter. Rør inn eggene.

Ha melk/egg-blandingen i mikserbollen, og tilslutt tilsettes margarin, den skal ikke smeltes, bare være romtemperert.

Kjør deigen i kjøkkenmaskin til den er godt blandet. Den skal være seig og klebrig, men ikke veldig våt, det skal gå fint an å trille boller med den.

bolledeig_godeboller_web
La gjerne deigen heve litt i bakebollen, med lokk på, før den bakes ut, da tykner den og blir enklere å bake ut. Jeg lar deigen stå i bollen ca 30 minutter. Om du er utålmodig er det fullt mulig å trille boller med én gang, da vil nok deigen føles mer klissete.

Bak ut til ønsket bakst, jeg bruker søtrismel som utbakingsmel, det er superfint i konsistensen.

Bollene settes på et stekebrett med bakepapir, jeg spruter med vann, legger et rent kjøkkenhåndkle over og hever med undervarme.
Pensles med sammenvispet egg før steking. Noen ganger er det gøy med litt perlesukker oppå også.

Stekes på 210 grader til passelig gylne og fine, ca 20 minutter. Du må passe på, alle ovner er ulike.
Om de stekes for kort tid så vil de falle litt sammen etter steking, så la dem bli godt bollebrune.

Passer veldig godt som fastelavnsboller også, jeg har lagt ut en oppskrift før, ta en titt her.

Til kanelsnurrer eller kringle kjevler jeg ut halvparten av deigen til et rektangulært flak, smører på fyll, og ruller sammen fra langsiden.

En deigskrape i hard plast er glimrende til å skjære deigen i skiver med. (Sånn deigskrape som ligner litt på en isskrape til bilen.)
Samme prosedyre med resten av deigen. Full beskrivelse av kanelsnurrer finner du her.

kanelsnurr_godeboller_web

Fyll til kanelsnurrer: 

 • 4 ss blå soft
 • 4 ss sukker*
 • 2 ts kanel
 • 1 ts vanila vaniljesukker

Eller hva med Eplekanelsnurrer?

Smør romtemperert blå soft på deigleiven med en slikkepott. Strø på kanel, kokossukker eller annet brunt sukker, og eplemos. Du kan bruke kjøpeeplemos eller lage denne.

Til skolebrød bruker jeg hjemmelaget vaniljekrem/eggekrem, bak ut litt flate boller som toppes med en teskje vaniljekrem før steking.:

Vaniljekrem med kokosmelk:

 • 250 ml kokosmelk (Aroy-D eller Santa Maria Organic.)
 • 2-4 eggeplommer
 • 1/2 vaniljestang, delt på langs, skrap evt. ut frøene og ha oppi kremen eller 1 ts vanila vaniljesukker
 • 2-4 ss sukker
 •  1 ss potetmel eller maisstivelse/maisenna

Bland alt i en liten kjele, og varm opp under omrøring. Smak til hvor søt du ønsker kremen. Kremen skal tykne når den nærmer seg kokepunktet, men skal ikke koke. Avkjøles helt.

Alternativ metode: Kok opp alt utenom eggeplommer, rør godt. Når kremen koker og har tyknet, tas kjelen av plata. Eggeplommer røres inn, rør godt.

Uten gjær

Ønsker du å bake uten gjær? Bruk 3 ts bakepulver og dropp gjær og hevetid.

julekakebolle_godeboller

Så lekkert ser det ut inni en julekakebolle med rosiner og sukat.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Gode boller! Søt gjærdeig uten melk og gluten

 1. Disse vil jeg gjerne prøve, Fastelavns snart ? men jeg lurer veldig på hvorfor du sprayer vann på baksten.

  1. Nå har jeg gjort det så lenge at jeg nesten har glemt hvorfor, men det er for at deigoverflaten skal holde seg fuktig, slik at deigen har plass til å heve godt uten å bli hindret av en tørr hinne på deigen. Jeg synes det funker bra. Jeg sprayer ofte mer vann på rett før steking, og sprayer et par ganger inn i ovnen, fuktigere luft inni ovnen gir også bedre heving.

 2. Hei igjen 🙂 Jeg må alltid tilsette ekstra mel for å kunne trille bollene. Ganske mye også. Har det med hvor jeg kjøper rismelet? Jeg har brukt Bauck sitt de siste gangen. Og hvitrismel fra innvandreebutikk.

  1. Hei, jeg kommer til å oppgi mål i gram også framover, da blir det lettere å få rett mengde. 1 kopp brunt rismel skal veie 150-160 gram, 1 kopp hvitt rismel veier 180 gram. 1/2 kopp tapioka er 60-65 g, 1/2 kopp potetmel er 85 g og 1/2 kopp søtrismel er 65-70 gram. Kontrollvei når du måler opp. Når jeg får tid skal jeg gå inn og legge til gramvekt i oppskriftene mine.

  1. Hei, brunt rismel får du kjøpt i helsekosten eller på nett, og søtrismel og tapioka får du billig på asiabutikker. Alle tre meltypene finnes hos utengluten.no. Les mer under ingredienser, øverst i bloggmenyen.

 3. Hei igjen , Kristin 🙂 jeg bakte kanelsvinger idag med bolleoppskriften her. Jeg hadde rismelk i kjøleskapet og brukte det. Men deigen ble utrolig løs! Jeg dobbelt sjekket , og hadde riktig av alle ingedenser oppi. Og jeg hadde mer mel i , en god del. Likevel ble den veldig løs. Jeg måtte bare klatte det til, og få dem i ovnen. Smaken ble veldig god, men kunne ikke jobbe med deigen. Er det pga rismelken?

  1. Hei, hvilke typer rismel du bruker kan kanskje spille inn. Anbefaler deg å holde tilbake litt a melken. Skal ikke spille noen rolle hvilken melk du bruker. Som du ser av bildene i oppskriften her, så blir ikke denne deigen løs her hos meg. Du er sikker på at du hadde oppi både xanthan og fiberhusk, og lot deigen stå litt i bakebollen før utbaking? Den tykner og får bedre konsistens når den står en stund i bakebollen. Jeg skal gå igjennom beskrivelsen her en ekstra gang, og se om det er noe jeg kan forbedre.

 4. Hei!
  Kan jeg lage julekake av denne deigen tro? Med rosiner og sukat. Hvor lenge steker en da eventuelt og hvor mange grader?
  Liker så godt brødene dine og håper på sukse med julekake også!

  1. Hei, godt spørsmål, og jeg har planer om å prøvebake dette ganske snart. Inntil videre: Forhev deigen i bollen en stund. Ha i ønsket mengde rosiner og sukat, bak ut som to brød og fordel deigen i 2 brødformer. Etterhev, pensle med egg og skjær ev. noen riss i deigen. Stek på 200 grader i ca 40 min, deretter 10 min uten form. Avkjøl på rist.

 5. Hvordan få til denne oppskriften uten egg?
  Et annet problem er at jenta mi ikke tåler nøtter og soya, så går ikke med mandelmelk eller soyamelk. Rismelk er ikke godt. Går det å bruke kun gryr, eller blir det for tykt?

  1. Hei, den blå gryr havremelka passer veldig fint til søt gjærdeig, eller du kan tynne ut gryrfløte med like mye vann som fløte. Istedenfor egg: Bruk kokt, most søtpotet isteden, det fungerer veldig bra. Samme mengde som egg, ca 100 g tilsvarer samme vekt som 2 egg. Eventuelt kan du bruke litt yoghurt som tåles, for eksempel kokosyoghurt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *