Sunne bondepiker

sunn epledessert uten sukker, gluten og melk

Dette er en enkel og kjempegod epledessert som er laget uten tilsatt sukker. Kjempegodt til dessert eller kveldskos med familien, eller til kaffen. Eplemos/kompott, kokt med vanilje, kanelstang og søtet med stevia, pisket krem (vi bruker rice whip eller pisket kokoskrem, men om du tåler ekte fløte, så er det selvfølgelig perfekt) og på toppen en deilig nøtte- og kokostopping. Her er det bare å ta for seg, dette er nesten sunt 🙂 Nøtter og kokos gir både proteiner og fiber, eplene inneholder masse sunn oppløselig fiber (pektin) og kanelen er bra for blodsukkeret. I praksis er dette tilslørte bondepiker, men uten lagdelingen som vanligvis brukes. Dette er mest fordi jeg aldri har tid til å la eplemosen bli kald før jeg serverer, det lukter så godt når eplene koker at barna står og maser på kjøkkenet. Om du vil legge opp denne som tradisjonelle tilslørte bondepiker må eplemosen avkjøles helt, ellers smelter kremen.

Epledessertmos:
  • Epler, minst 5-6 stykker, men gjerne flere, de faller sammen når de koker.
  • 1-2 dl vann
  • 1/2 ts vaniljepulver (fra helsekost eller f.eks fra økosjokolade.no)
  • 1 kanelstang, ca 5 cm lang
  • stevia (gjerne vanilje) Om du vil kan du bruke kokossukker eller annen søtning etter ønske, istedenfor stevia.

Skrell dem, fjern kjernehuset og skjær i små biter. Ha litt vann i bunnen av en kjele, så eplene ikke koker tørre før de begynner å gi fra seg saft. Dryss oppi vanilje og legg i en kanelstang. Ha i eplene. Kokes under lokk til eplene går i oppløsning, men det er godest når det fremdeles er biter igjen i mosen. Smak til med steviadråper. Jeg bruker oftest 7-15 dråper, alt etter hvor mye eplemos det er. Bre eplemosen ut i en paiform (ta ut kanelstangen) og sett den til avkjøling i minst 10 minutter. (Sett den gjerne ved et åpent vindu om det er kaldt ute.)

Krem:

Pisk kokoskrem, en pakke risfløte (rice whip fra soyatoo er uten melk og soya) eller bruk kremfløte om du tåler. Hell kremen over eplemosen og spre den i et jevnt lag med slikkepott.

Pisket kokoskrem:

Pisk det tykke fra 1 boks coop änglamark kokosmelk (hell av det tynne), sammen med melis og vaniljesukker etter smak, eller med sunnere søtning om du ønsker. Jeg har også oppi ca 1/2 ts certo frysepulver, for å få stivere krem. Etter pisking er det lurt å la kokoskremen stå i kjøleskapet en stund, da holder den seg stivere.

Kokosnøttetopping:
  • 1/4 kopp (0,6 dl/4 ss) mandelmel
  • 1/4 kopp (0,6 dl/4 ss) kokosmasse
  • en neve mandler, grovhakket
  • en neve kokosflak om du har, det ser lekkert ut.
  • 1 ts kanel
  • ev. en liten neve rosiner
  • ev. 1-2 ss kokossukker

Bland ingrediensene (utenom kokossukker) og ha i en tørr stekepanne. Bruk en stekespade til å røre med. Ristes på middels varme til mandlene og kokosen begynner å endre litt på fargen og det lukter deilig. Strø over kokossukker om du ønsker, og rør til sukkeret er smeltet. Avkjøles på en tallerken før det strøs oppå kremen.

Værsågod!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *