Rødbetekake med marengskrem

 

Sjokoladekake med rødbeter og rosa marengskremDenne passer perfekt til valentinsdagen, og har en herlig rosa glasur. Denne kaka er ikke akkurat sukkerfri, men litt dekadent kan jeg vel være når det er romantikkens dag det handler om. Denne kraftige sjokoladekaken har en hemmelig ingrediens: rødbeter. Din kjære kommer ikke til å ha en anelse om det, med mindre du forteller det, for rødbetene gjør bare kaken enda mørkere og dypere i smaken. Og så holder de kaken saftig.

Inspirasjonen til kaken fant jeg i Dawn French‘s bok «Bittelitt vidunderlig», en roman med kakeoppskrifter bak i boken, strålende konsept! Jeg har blandet oppskriften med Nigel Slaters «moist chocolate beet cake», og selvfølgelig gjort alt gluten- og melkefritt, så selv om ikke ideen er suget fra eget bryst, så har jeg fiklet nok med andres oppskrifter til at denne kan kalles min.

Sjokoladekake med rødbeter og rosa marengsglasur
Uten gluten, hvete, melk, soya, mais……

1 rund kake eller minst 20 muffins

Til kaken:

 • 4 egg
 • 200 g sukker, gjerne økologisk
 • 200 g kokt, skrelt rødbete
 • 150 g mandelmel
 • 100 g hvitt rismel
 • 50 g kakaopulver, gjerne mørk type
 • 30 g tapioka
 • 1/2 ts xanthan
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • klype salt
 • 180 g blå soft, smeltet og avkjølt
 • 100 g melkefri mørk sjokolade, smeltet i margarinen

Til marengsglasuren:

 • 170 g melis
 • 2 ts rødbetesaft eller finrevet kokt rødbete
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 eggehvite
 • 1/4 ts kremor tartari (fra apotek)
 • 1 ts vaniljesukker (Tørsleffs vanila)
 • kakepynt* etter ønske og gjerne friske bær til pynt.

Kok først 2 rødbeter** med skallet på, til de er myke nok til å stikke en kniv igjennom uten problemer. Dette kan det være lurt å gjøre på forhånd, for eksempel dagen før. Skrell de avkjølte rødbetene og riv på et fint rivjern, et microplanerivjern er fint å bruke. Ta av 2 ts revne rødbeter til glasuren, sett til side.

Pisk egg og sukker til eggedosis, bland inn rødbeter og margarin/sjokoladeblandingen. Sikt inn de tørre ingrediensene og rør så det blir en klumpfri røre. Ha røren i en springform (ca 24-26 cm).

Stekes på 180 grader i ca 35-40 minutter.

Muffins steker i ca 25-30 minutter, test med kakepinne etter 25 minutter.

pisking_bainmarie_marengskremrosa_marengskrem_web
Lag glasuren mens kaken avkjøles på rist. Glasuren er en italiensk marengs som piskes over vannbad. Ha alle ingrediensene i en bolle av glass eller stål, og plasser bollen oppå en kjele med kokende vann. Rør godt, og fortsett å røre til melisen begynner å smelte og blandingen blir mørkere i fargen. Ta kjelen av plata, og pisk blandingen med håndmikser til den blir luftig og danner myke topper. Ta bollen vekk fra vannkjelen. Om du vil kan du dele kaken i 2 lag før den pyntes, og ha bringebærsyltetøy i midten. Dekk kaken med glasur når den er avkjølt. Pynt gjerne med friske bær, bringebær smaker godt til. 

rodbetesjokoladekake1_webrodbetesjokoladekake3

Kos dere !

* Pass på at kakepynten er helt glutenfri! Kakepynt f.eks Dr. oetker har ofte hvetestivelse, men kakepyntmerkene som fåes på nett og i bakebutikker ofte er glutenfrie. De søte sukkerhjertene er fra Åhlens, og er glutenfrie.

** Det går bra med rå revne rødbeter, men de er harde når de er rå og mye lettere å rive når de er kokt.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Rødbetekake med marengskrem

 1. Hei! Tenkte å lage den til en 50 års fest. Holder den seg fint til, om jeg lager den dagen før?? Hilsen Linda Heim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *